FRYSLAN – Het amateurvoetbal in Nederland komt structureel tussen de 1.000 en 1.500 scheidsrechters tekort. Friese amateurclubs merken de problemen ook. Zo schrijft Omrop Fryslân.
Vijf jaar geleden waren in het amateurvoetbal nog 34.000 scheidsrechters actief, het zijn er nu nog ruim 30.000. De scheidsrechters zijn in twee groepen in te delen: KNVB-arbiters en clubscheidsrechters. De eerste categorie fluit wedstrijden op een hoger niveau, de tweede groep zo ongeveer alle andere wedstrijden.
Een tekort in de ene groep zorgt uiteindelijk ook voor problemen in de tweede groep. Dat merken ze bijvoorbeeld bij Zeerobben in Harlingen.
“We beschikken wel over een vrij grote groep van clubscheidsrechters”, zegt voorzitter Johannes Woudstra. “Maar omdat op de hogere niveaus een tekort is, moeten scheidsrechters die normaal gesproken onze jeugd onder 15 of onder 17 fluiten nu naar de hogere landelijke klassen.”
Zo speelt de JO19 van Zeerobben binnenkort een derby tegen Franeker. “Dan hebben we liever een neutrale KNVB-scheids, omdat een clubscheidsrechter een beetje in de problemen kan komen. Maar we merken dat die KNVB-scheidsrechters er niet meer zijn. Dat is niet ideaal. Welke kant gaan we dan op?”
Bij Harkemase Boys speelt het probleem ook. Martin van der Meulen coördineert daar de inzet van scheidsrechters. “Vijf jaar geleden hadden we een groep met 20 scheidsrechters die iedere week fluiten en een groep van zo’n 50 mensen die af en toe wilden fluiten. Maar nu bestaat de hele groep uit in totaal 25 scheidsrechters.”
Van der Meulen trekt nu vaker z’n scheidsrechterskleren aan. “Meestal twee wedstrijden op een zaterdag. Dan heb ik ’s middags nog tijd om zelf te voetballen. En verder vraag ik aan de jongens en meisjes in de teams O19 en O17 om jeugdwedstrijden te fluiten.”
Tot nu toe is het bij Harkemase Boys gelukt om alles rond te krijgen, maar het wordt steeds lastiger. Aan de ene kant omdat er minder scheidsrechters zijn, aan de andere kant omdat er meer teams bij komen. Er zijn dus ook nog meer scheidsrechters nodig dan voorheen.
Niet alles ligt aan de coronacrisis, want daarvoor liep het aantal scheidsrechters ook al terug. “Maar ik heb wel het gevoel dat mensen na het ‘coronaseizoen’ minder willen doen”, zegt Van der Meulen. “En sommige scheidsrechters zijn nu teamleider, omdat we daar ook een tekort hadden.”
Dat zien ze in Harlingen ook. “Het is een maatschappelijk probleem: aan nieuwe vrijwilligers komen is niet eenvoudig. Mensen zien vrijwilligerswerk steeds vaker als een probleem, niet meer als hobby of uitdaging.”
Woudstra vindt het jammer. “Ja, vrijwilligerswerk kost wat energie, maar je krijgt er ook veel veel energie van. Bij ons stappen ze iedere zaterdagochtend weer met plezier het veld op.”