Afscheid Lieuwe Rozema bij Dokwurk · Foto('s): Eigen Foto's
  Eigen Foto's

Afscheid Lieuwe Rozema bij Dokwurk

maandag 15 november 2021

DE WESTEREEN – Lieuwe is als 14-jarige van de Landbouwschool gegaan en daarna dus op jonge leeftijd begonnen met werken. Naar school gaan was niet zijn ding en natuurlijk moest er geld verdiend worden. Bij Oberman in Dokkum is Lieuwe 4 jaar werkzaam geweest als heftruck-chauffeur. Daarna nog bij Heco lijsten fabriek in Burgum in de fabriek gewerkt, maar ook als heftruck-chauffeur. In die tijd vaak ook op zaterdagen. Vervolgens nog bij een loonbedrijf in Feanwâldsterwal. Dat was geen succes.

Er volgde een periode waarin Lieuwe thuis kwam te zitten. Dat was eigenlijk niks voor hem en op bepaalde momenten ging hij de jongens van Trion in de tuin vlak bij huis wat meehelpen. Op advies van deze mannen heeft Lieuwe gesolliciteerd bij Trion en is aangenomen. Lieuwe ging op de bus en werkte veel bij particulieren in de tuin. Dat was ook wel mooi hoor zo gaf Lieuwe aan. De hobby vissen is daarna verder uitgegroeid. Vissen was al zijn lust en zijn leven. Met de collega’s die ook in Driesum werkten werd er veel gevist in de omgeving van Kollum en dat was beregezellig zo vertelde Lieuwe met een brede grijns. We spreken dan met name over Jan Baarda en Willem Kloppenburg. Ook met Hammie ging Lieuwe vaak te vissen. Machtig mooi aldus Lieuwe.

Aan de ‘tuinperiode’ kwam een einde, het beleid van Trion om meer medewerkers te detacheren deed zijn intrede. Lieuwe werd gedetacheerd bij Svensk Gardning, maar dat bleek niet de juiste werkplek voor Lieuwe. Gevolg, terug in het Groen bij Trion en van daaruit weer gedetacheerd bij de gemeente Dantumadiel. Later heeft Lieuwe om gezondheidsredenen de switch gemaakt naar de kassen van Trion.

Toen Lieuwe problemen met de ogen kreeg, was dat natuurlijk ontzettend balen. Want naast de medische problematiek was ook de vis-hobby niet meer mogelijk. Maar aangezien Hammie vroeger veel met haar vader naar markten ging en schoonvader had gezegd dat Lieuwe dat ook vast leuk zou vinden, is hij in eerste instantie met enige weemoed mee gegaan naar Leeuwarden. En warempel, dat was toch ook wel leuk. Handelen en opkopen. Zo is het dus gekomen dat Lieuwe altijd wel ergens handel ziet. Samen zijn ze daarna ook veel naar markten en braderieën geweest om handel te verkopen. Nu Lieuwe al een tijd geen rijbewijs meer heeft is het dus meer ‘handel vanuit huis’ geworden. Lieuwe heeft een eigen verzameling oude trapauto’s opgebouwd. Deze zijn wel te koop natuurlijk (want het is en blijft handel), maar dan wel tegen een goede prijs!

Even terug naar het arbeidsverleden bij Trion/NEF/Dokwurk. Toen de kassen dicht gingen moest iedereen weer een nieuwe werkplek hebben. Op de afdeling van Minne van der Meulen in Kollum heeft Lieuwe toen onder andere vogelhuisjes gemaakt. Later kwam de Petfood over naar Kollum (vanuit Oostergo) Onder leiding van Cor Pasma is Lieuwe samen met Willem Kobus de vaste dozenstickeraar geworden. Met Willem had Lieuwe altijd ‘de grootste wille’! Het was dan ook heel sneu voor Lieuwe dan Willem met pensioen ging en voor zijn gevoel werd alles anders. De laatste jaren is Lieuwe bezig geweest met het vullen van emmers en zakken Petfood. Daar is deze week dus een einde aan gekomen.

Lieuwe heeft aangegeven dat de familie heel belangrijk voor hem is en er is dan ook een datum gepland waarop (bijna) iedereen aanwezig kan zijn in de Old Dutch om zijn welverdiende pensioen in te luiden. Ook oud collega’s Geert van Assen en Hendrik Elzinga mochten daarbij niet ontbreken! Lieuwe, het ga jullie goed. We zullen je missen en wellicht komen we jullie nog tegen op een braderie in de buurt! Dank voor je inzet in de afgelopen jaren!

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?