Aanrijtijden ambulances Friesland sterk verbeterd · Foto('s): PhotoPin.com
  PhotoPin.com

Aanrijtijden ambulances Friesland sterk verbeterd

donderdag 31 januari 2019

De ambulancezorg in Friesland is de afgelopen jaren fors verbeterd door onder andere een uitbreiding van het aantal ambulanceposten van 18 naar 23. Daardoor zijn de aanrijtijden van Friese ambulances sterk verbeterd. RAV Fryslân, De Friesland Zorgverzekeraar en zorgverzekeraar VGZ hebben samen in deze goede ambulancezorg geïnvesteerd, waardoor de prestatienorm* in 2018 is gestegen naar 94,3 procent. Friesland staat in de landelijke top 5 van snelste aanrijtijden.

In Friesland is de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân verantwoordelijk voor de ambulancezorg. De daadwerkelijke ambulancezorg wordt uitgevoerd door Kijlstra Ambulancezorg en UMCG Ambulancezorg. De afgelopen jaren hebben RAV Fryslân en verzekeraars gewerkt aan het verbeteren van de ambulancezorg in Friesland. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Friesland laat namelijk een constante groei zien op de inspanningsverplichting van de wettelijke aanrijtijden. In 2014 was het nog 91,5 procent en in 2018 steeg het naar 94,3 procent binnen de norm. Sietze Kijlstra, bestuurder van RAV Fryslân vertelt: “Wij zijn trots op deze verbetering in onze regio, die we samen met onze deskundige medewerkers hebben bereikt. Dat het mogelijk was, komt door goede afstemming met de verzekeraars. Dit maakt ons optimistisch over de toekomst.”

Bereikbaarheid in Friesland is uitdaging
Friesland is de provincie met de grootste oppervlakte van Nederland en is waterrijk. De Friese meren, het Waddengebied en vaarroutes maken de provincie bijzonder. Kijkend naar de aanrijtijden betekent dit dat de bereikbaarheid van de ambulancezorg een grotere uitdaging is dan in de rest van Nederland.

Deze verbetering heeft onder andere te maken met snellere alarmering door Meldkamer Noord-Nederland en door de laatste uitbreiding in 2017 van de ambulanceposten in Stiens en Nieuwehorne. RAV Fryslân heeft in totaal 23 ambulanceposten, het hoogste aantal ambulanceposten van Nederland. Hiermee is er voldoende spreiding en beschikbaarheid van ambulancezorg. De komst van de ambulancehelikopter heeft de zorgverlening op de Friese Waddeneilanden versterkt en zorg voor een snelle verbinding met de ziekenhuizen op de vaste wal.

Goede samenwerking
Het is beide partijen gelukt om in goede samenwerking de zorg voor de patiënt altijd centraal te stellen. Steven Hofenk, directeur De Friesland: “Samen met VGZ kopen wij de ambulancezorg in Friesland in. Wat heeft de patiënt nodig en wat kunnen wij doen om de zorg goed en op tijd te leveren? RAV Fryslân heeft de afgelopen jaren veel verbeteringen doorgevoerd en dat wilden wij financieren omdat het erg belangrijk is dat inwoners en bezoekers van Friesland op tijd in een ziekenhuis zijn als ze in fysieke nood zijn. Daarnaast geeft het iedereen een veilig gevoel als dit gewoon goed geregeld is”, aldus Hofenk.

De kosten voor ambulancezorg in Friesland lopen daardoor op. In 2015 werd er in Friesland nog 30,7 miljoen euro besteed aan ambulancezorg, inmiddels is het totaalbedrag voor de provincie Friesland gestegen naar 36,2 miljoen euro in 2018. Daarbij gaat inmiddels meer dan een derde van het budget op aan het beschikbaarheid van de ambulancezorg. De kosten komen voor een groot deel terecht bij De Friesland.

Doorgaan met verbeteren
RAV en De Friesland gaan door met het nog verder verbeteren van de ambulancezorg, zoals in bijvoorbeeld Sûdwest-Fryslân. Daar is de aanrijtijd in verhouding het meest overschreden, daarom wordt er in 2019 nog verder gewerkt aan verbeteringen in die regio. ”We hebben lang gedacht dat de 95 procentnorm in onze dunbevolkte en logistiek lastige provincie niet haalbaar was, maar wie weet gaan we het dit jaar halen”, zegt Steven Hofenk.

Sietze Kijlstra vult aan: “Wij zijn erg tevreden met de resultaten, maar het verbeteren van de aanrijtijden zegt in feite weinig over de kwaliteit van de ambulancezorg die wij leveren. Daarom investeren wij ook veel tijd en energie in het opleiden van onze mensen. We willen het goed doen en dit kost tijd. Het duurt ongeveer twaalf tot vijftien maanden om een verpleegkundige te werven en op te leiden. Voor een chauffeur kost dat acht tot tien maanden. In die tijd kunnen we hem of haar nog niet volledig inzetten op de ambulance. Maar om de beste patiëntenzorg te kunnen leveren is het opleiden van goed personeel van wezenlijk belang.”

* De aanrijtijdennorm geldt voor meldingen met de hoogste urgentie (A1-meldingen), is vastgelegd in artikel 7 van de tijdelijke Wet Ambulancezorg en stelt: “De Regionale Ambulancevoorziening zorgt ervoor dat onder normale omstandigheden in ten minste 95 procent van de A1-meldingen een ambulance binnen 15 minuten na aanname van de melding ter plaatse is.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?