Aannemer uit Kollum en gemeente Midden-Drenthe in conflict · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Aannemer uit Kollum en gemeente Midden-Drenthe in conflict

zondag 22 september 2024

LIEVINGERVELD – Het had een mooi project kunnen zijn: vier starterswoningen in de gemeente Midden-Drenthe voor een schappelijke prijs. Bewoners waren uitgekozen, de vergunningen afgegeven en kavelpaspoorten lagen klaar. Alleen nu de nieuwe bewoners de grond van de gemeente willen kopen, botst het tussen de gemeente en de aannemer zo schrijft RTV Drenthe.

Zo hard, dat de aannemer failliet dreigt te gaan en een juridisch traject volgt. En dus zijn de starters in verwarring, zit de aannemer in zak en as en blijven verschillende bewoners mogelijk achter met een onafgebouwd huis. “Het is een heel vervelende en tragische situatie”, zegt Dirk Petersen van Initiatiefgroep Starterswoningen Lievingerveld. Petersen is tevens voorzitter van de bewonersvereniging en zit met twee petten op in het verhaal.

Experimentele wijk
Bij wijze van experiment begon de gemeente Midden-Drenthe op het Lievingerveld een project waarbij bewoners hun eigen huis ontwerpen. Als bewoners zelf de voorzieningen regelen, kunnen ze in ruil daarvoor goedkope bouwgrond uitkiezen bij de gemeente. Het project kent tot nu toe ups- en downs. Desalniettemin staan er al ruim honderd huizen in de wijk en zijn er nog meer in aanbouw. Van tiny houses tot aan luxe villa’s. Veel kan en mag in de woonwijk. In een ronde door de wijk ontdekte Petersen dat veel huizen niet afgemaakt werden. “En ik zag dat de bouw van nieuwe woningen stagneerde. Dat was voor mij de aanleiding om met Houtenhûs uit Kollum, de aannemer, in contact te komen”, licht hij toe.

Win-win-win
De aannemer bleek een zogeheten liquiditeitsprobleem te hebben. Hij was financieel gezond, maar had zijn geld geïnvesteerd in materiaal voor kleinere projecten. Hij zou eerst die kleinere projecten af moeten maken en verkopen, voordat hij verder kon investeren in materiaal om te bouwen aan de grotere huizen op het Lievingerveld. Samen met de andere initiatiefnemers bedacht Petersen een plan om de aannemer uit de brand te helpen. Met de materialen die de aannemer nog had, werden vier kleinere casco woningen gebouwd. Perfect voor starters op het Lievingerveld en de aannemer zou dan snel aan geld komen voor bouwmateriaal voor de grotere huizen. Een win-win, zo werd gedacht. Ook de gemeente Midden-Drenthe was aanvankelijk enthousiast. Aan starterswoningen is een tekort in de gemeente en op deze manier zouden de woningen snel gerealiseerd worden. Het papierwerk werd in gang gezet en via een makelaar uit de buurt werden de toekomstige eigenaren gevonden.

Gemeente komt met voorwaarden
Toch kreeg de gemeente gaandeweg het proces gemixte signalen binnen. Op het moment dat starters een handtekening zouden zetten onder de grondverkoop, werd de overdracht uitgesteld. Volgens de starters gebeurde het uitstellen meerdere keren. Een extra voorwaarde werd aan het contract toegevoegd. De reden: de financiën van de aannemer waren volgens de gemeente te onbetrouwbaar en een risico voor de starters. “We kregen in de loop van het proces twijfels of de woningen wel gebouwd zouden kunnen worden”, licht wethouder Rieja Raven (GroenLinks-PvdA) toe. “Wij hebben informatie gekregen die daarop duidde.”

Zorgplicht
De informatie heeft de aannemer volgens de gemeente zelf met hen gedeeld en die zou wijzen op geldproblemen. “Daardoor hebben wij als gemeente besloten een extra voorwaarde op te nemen in het contract. Dat gaat over een garantieregeling die ervoor zorgt dat de woningen ook daadwerkelijk gebouwd zullen worden.” De gemeente doet dit vanwege de zogeheten zorgplicht waarin zij wettelijk verplicht is voor de burgers te zorgen. Zij wil zo voorkomen dat de starters de dupe worden en met schulden achterblijven. “Als je die informatie hebt, moet je er iets mee doen”, vertelt Raven. Al zet dat de gemeente wel klem. Als de aannemer aan die garantieregeling kan voldoen, wil de gemeente alsnog de grond aan de starters verkopen. Volgens haar is daar het wachten op.

Communicatie loopt via advocaten
Twee starters zeggen nog steeds door te willen gaan met het project en zeggen goed beschermd te zijn. Ook de aannemer ziet geen beren op de weg, maar de overeenkomst blijft uit. De aannemer hoort niets meer. De starters en de initiatiefnemers roepen de gemeente op om met antwoorden en de contracten te komen. Daar waar de gemeente juist zegt te wachten met het tekenen van de koopovereenkomst tot de aannemer aan de garantieregeling kan voldoen. “In overleg komen we er niet meer uit’, vertelt aannemer Han Schotanus. “Al mijn mailtjes worden rechtstreeks doorgestuurd naar een advocaat van de gemeente.” Nu de onderhandelingen stil liggen kan de hij fluiten naar zijn geld. De tijd dringt. Doordat alles uitgesteld wordt, kan hij niet verder werken aan zijn andere projecten en dus zit hij met een acuut probleem. “Niemand kan een half jaar zonder salaris”, licht hij toe. “Gaat dit niet door, dan ben ik failliet.”

Project van 7 ton
Het project van de starterswoningen gaat volgens hem in totaal over bijna 700.000 euro. Geld wat ongeveer goed is voor zeventig procent van zijn jaaromzet. Schotanus zegt zich bovendien af te vragen hoe de gemeente er bij komt dat hij niet financieel gezond zou zijn. Als dit project niet was vertraagd en de gemeente de afspraken was nagekomen, dan zat hij niet met de gebakken peren. Hij heeft de gemeente aangeboden zijn financiën in te zien, maar zij hebben dat volgens hem niet gedaan.

Grote gevolgen
Als de aannemer failliet gaat is het gevolg dat de starters op het laatste moment zonder huis komen te zitten. Maar ook enkele bewoners op het Lievingerveld blijven in dat geval met een half afgebouwd huis over. “Ik denk dat er een aantal mensen zijn die met enkele tonnen schuld blijven, zonder dat ze een huis hebben”, vertelt Petersen. Daarbij komt dat de verhoudingen tussen de gemeente en de bewoners op het Lievingerveld dusdanig zijn verstoord. “Hoe kunnen we deze gemeente nog vertrouwen?” vraagt Petersen zich hardop af. “In deze casus blijkt dat je met de gemeente geen zaken kunt doen.”

Tot nu toe was de gemeente terughoudend over het delen van informatie over deze situatie. Alleen achter gesloten deuren werden raadsleden bijgepraat door de wethouder. Zij mogen hierover niet naar buiten treden, daarover zijn strikte afspraken gemaakt. Dit is volgens de wethouder omdat ze de reputatie van de aannemer niet wil beschadigen.

Auteur: RTV Drenthe
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?