De afgelopen weken hebben leerlingen van havo 4 en vwo 5 van het Dockinga college in Dokkum op een bijzondere manier gewerkt aan het thema voedsel. Vanuit de gemeente Noordeast-Fryslan en de makelaars Jong Leren Eten kregen zij de vraag: ontwikkel lesmateriaal over gezond en duurzaam voedsel voor de brugklas. Op vrijdag 12 april presenteren zij hun resultaten aan vertegenwoordigers van de gemeente en voedselexperts.
Gezonde en duurzame voeding: wat is dat?
Gezonde en duurzame voeding is een heel actueel thema. Maar ook heel breed, want je kunt het hebben over de productie van voeding en het transport, over verpakkingen en verspilling, maar ook over het maken van gezonde keuzes. Om de leerlingen een beetje op weg te helpen, kwamen de initiafnemers van ‘Ik Eet Duurzaam’ (www.ikeetduurzaam.nl) een gastles verzorgen. Ook hebben de leerlingen restaurants en kantines bezocht om een beeld te krijgen van hoe zij met dit thema omgaan. Verder kregen ze de tip mee om vooral ook bij hun doelgroep, de brugklassers, te rade te gaan: wat weten ze al, welke werkvormen spreekt ze aan? Wat ze vervolgens hebben bedacht is nog een verrassing, dat horen de opdrachtgevers op 12 april tijdens de eindpresentaties.
Jongeren Advies Bureau
De jongeren vormden voor de duur van dit project een Jongeren Advies Bureau (www.ivn.nl/jongerenadviesbureau). IVN koppelt op deze manier opdrachtgevers en scholen aan elkaar. Door op zoek te gaan naar een oplossing voor een actueel vraagstuk, worden jongeren betrokken bij de wereld om hen heen. De eigentijdse blik van jongeren doorbreekt vaak bestaande denkpatronen en zorgt voor verfrissende en creatieve oplossingen.
Zelf zijn de jongeren ook vaak positief over zo’n project: “Ik vind het wel een goed initiatief van school. Dat mensen gaan nadenken over hoe ze met hun eten omgaan. En niet alleen dat, maar ook over de verpakkingen en of ze het weggooien of bewaren voor de volgende keer. Het creëert bewustwording en dat is goed,” aldus een van de leerlingen.
Jong Leren Eten
De makelaars Jong Leren Eten in Friesland waren dit keer, samen met de gemeente Noordeast-Friesland, opdrachtgever van de leerlingen. Doel van het programma Jong Leren Eten is om kinderen en jongeren in aanraking te brengen met informatie en activiteiten over voedsel, zodat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.