5 trends in bier die horecaondernemers beter niet negeren · Foto('s): 
RECLAME

5 trends in bier die horecaondernemers beter niet negeren

woensdag 10 augustus 2022

LEEUWARDEN – Bier is een belangrijk onderdeel van het aanbod van horecazaken. Als geen ander product heeft bier zich de afgelopen jaren ontwikkeld, en dat is iets waar horecaondernemers op moeten inspringen om de boot niet te missen. We bespreken vijf trends in bier die een horecaondernemer, maar zeker ook een horeca leverancier niet mag negeren.

Hop is hip

Het is al een tijdje zo maar blijft onverminderd waar: hoppige bieren zijn hip. We hebben het dan in het bijzonder over de bierstijl India Pale Ale. Vooral tijdens de zonnige momenten van het jaar worden IPA’s graag gedronken door bierliefhebbers die verder kijken dan het standaardaanbod, en dat zijn er steeds meer. Binnen de categorie IPA bestaan verschillende substijlen, van de wat lichtere session IPA tot de double, triple en zelf quadruple IPA’s. Het loont om van een aantal verschillende substijlen een bier uit te zoeken bij de bier groothandel en in het assortiment op te nemen. Des te interessanter maak je je horecazaak voor de echte bierliefhebber.

Zuur is in

Een bijzondere ontwikkeling in de wereld van speciaalbier is de opkomst van zure bieren. We hebben dan niet per se over de traditionele zurige Belgische bieren, maar over ‘sours’. Dit genre is specifiek gericht op het creëren van bijzonder, vaak zeer fruitige smaakervaringen, tot op het punt waar het op een sapje met alcohol begint te lijken. Het is niet voor iedereen, maar de populariteit en het groeiende aanbod aan sours is een indicatie dat dit een trend is die niet genegeerd kan worden.

Alcoholvrij wint terrein

Voor alcoholvrij bier is altijd wel een markt geweest, maar die bleef lange tijd klein omdat het aanbod niet bepaald interessant was. Nu van alcoholvrij bier echt werk gemaakt wordt door brouwers, groeit ook de vraag ernaar. Qua speciaalbier steekt met name de alcoholvrije IPA eruit. Verschillende brouwers slagen erin om prima hoppig en fris alcoholvrij bier te brouwen en het loont dus ook zeker om een of meerdere alcoholvrije IPA’s op de kaart te zetten.

Bier-pairings

Qua verfijndheid heeft bier de afgelopen jaren flink aan status gewonnen. Wijnliefhebbers kijken graag neer op bierdrinkers, maar feit is dat er veel meer diversiteit van smaken en nuances is ontstaan binnen het bieraanbod. Bierproeverijen zijn een serieus ding geworden en er wordt veel geld uitgegeven aan exclusieve bieren. Het gevolg is ook dat er meer aandacht komt voor ‘bier-parings’: het vinden van een optimale samenkomst van bier en eten. Serveer jij als horecaondernemer ook eten, dan loont het om wat energie te steken in het vinden van leuke pairings die je kunt voorstellen.

Het mag wat kosten

We stipten het al even aan in de vorige alinea, maar bierliefhebbers zijn de nieuwe wijnconnaisseurs en hebben dan ook geld over voor goed bier. Als ‘ouderwetse’ horecaondernemer schroom je wellicht om bier op de kaart te zetten waar je meer dan vijf euro voor moet vragen, maar de realiteit is dat er echt klanten zijn die wil genieten van exclusiever bier en bereid zijn daar aanzienlijk meer te betalen dan in het verleden gangbaar was voor bijvoorbeeld een Belgisch speciaalbiertje.

Het bieraanbod van een horecazaak is tegenwoordig voor best veel met name jonge mensen een reden om er wel of juist niet te gaan zitten. Het is zonde om klanten mis te lopen omdat je niet inspeelt op de actuele behoeftes op het gebied van bier. Steek er dus wat aandacht in!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.
5 trends in bier die horecaondernemers beter niet negeren · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?