5 handige tips om 2023 financieel beter door te komen · Foto('s): 
RECLAME

5 handige tips om 2023 financieel beter door te komen

zaterdag 28 januari 2023

LEEUWARDEN – Iedere Nederlander heeft er wel last van; de combinatie van hogere gas- en energieprijzen, duurdere boodschappen en misschien komt er bij u voor de lol nog wel een huurstijging bij. Het lijkt er op dat 2023 voor de meeste Nederlanders een duur jaar gaat worden, en daardoor is het verstandig om goed op uw geld te letten. Hieronder een aantal tips over hoe u in 2023 flink kunt besparen door een aantal simpele stappen te volgen.

1. Creëer een budget

Een budget opstellen is een essentiële stap om geld te besparen. Het kan u helpen begrijpen waar uw geld naartoe gaat, vaststellen waar u kunt bezuinigen en financiële doelen stellen.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om een budget op te stellen:

  • Bepaal uw inkomen: Begin met het bepalen van uw totale inkomen uit alle bronnen, inclusief uw salaris, eventuele beleggingen en eventuele andere inkomstenbronnen.
  • Maak een lijst van uw uitgaven: Maak een lijst van al uw reguliere uitgaven, waaronder huur/hypotheek, nutsvoorzieningen, vervoer, voedsel, kleding en entertainment. Zorg ervoor dat u zowel vaste als variabele uitgaven opneemt.
  • Categoriseer uw uitgaven: Verdeel uw uitgaven in verschillende categorieën, zoals huisvesting, vervoer, voedsel en ontspanning. Zo kunt u zien waar het meeste geld naartoe gaat.

2. Verminder onnodige uitgaven

Het verminderen van onnodige uitgaven is een belangrijke stap in het besparen van geld. Het kan u helpen geld vrij te maken voor belangrijke financiële doelen, zoals het sparen voor een aanbetaling op een huis, het afbetalen van schulden of het opbouwen van een noodfonds. Bij het herzien van uw uitgaven is het belangrijk om te kijken naar zowel vaste als variabele uitgaven, en rekening te houden met zowel de korte- als langetermijneffecten van veranderingen die u aanbrengt.

Eén manier om onnodige uitgaven te beperken is uw bestedingsgewoonten onder de loep te nemen en na te gaan op welke gebieden u kunt bezuinigen. U kunt bijvoorbeeld geld besparen door te bezuinigen op kleding of door minder uit eten te gaan. Dit kunt u doen door vaker thuis te koken of door goedkopere alternatieven te vinden voor uit eten gaan.

Een andere manier om kosten te besparen is te zoeken naar manieren om uw vervoerskosten te verlagen. Dat kan door het openbaar vervoer te nemen, te carpoolen of met de fiets naar het werk te gaan. U kunt misschien ook geld besparen op uw vervoerskosten door een zuinigere auto te kopen.

Nog een manier om onnodige uitgaven te verminderen is het herzien van uw abonnementsdiensten, zoals streamingdiensten of tijdschriftabonnementen. Misschien komt u er wel achter dat u nog abonnementen hebt lopen die u amper nog gebruikt, en het opzeggen van sommige daarvan kan u een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen.

3. Koopt u iets nieuws? Kijk goed naar aanbiedingen

Rondkijken naar aanbiedingen is een effectieve manier om geld te besparen. Door de prijzen van verschillende retailers te vergelijken, kunt u ervoor zorgen dat u de best mogelijke deal krijgt. Een van de beste manieren om rond te kijken naar aanbiedingen is via een website als Aanbiedingjager, die aanbiedingen van alle webwinkels op één plaats verzamelt. Zo vindt u de beste aanbiedingen en kortingen voor de producten die u wilt kopen, en betaalt u nooit meer te veel.

Bij het rondkijken naar aanbiedingen is het belangrijk om strategisch te werk te gaan. Als u bijvoorbeeld weet dat u een nieuw kledingstuk moet kopen, kunt u wachten tot het in de uitverkoop gaat voordat u uw aankoop doet. Ook als u een nieuw apparaat wilt kopen, kunt u onderzoeken wanneer de beste tijd van het jaar is om te kopen, en dan wachten tot de beste aanbiedingen er zijn. Voorbeelden van goede periodes om nieuwe apparaten te kopen zijn rond de tijd dat vakantiegeld wordt uitbetaald en Black Friday.

4. Plan uw grote uitgaven vooraf

Plannen voor grote uitgaven is een belangrijke stap in het besparen van geld. Het kan u helpen overbesteding te voorkomen en ervoor zorgen dat u het geld beschikbaar hebt wanneer u het nodig hebt. Eén manier om te plannen voor grote uitgaven is het maken van een spaarplan. Als u bijvoorbeeld weet dat u over zes maanden op vakantie wilt, kunt u elke maand geld opzij zetten om die vakantie te betalen. Op die manier hebt u het geld bij de hand als het tijd is om uw vakantie te boeken.

Een andere manier om grote uitgaven te plannen is van tevoren de beste aanbiedingen en kortingen te onderzoeken. Als u bijvoorbeeld weet dat u over een jaar een nieuwe stofzuiger wilt kopen, kunt u nu al op zoek gaan naar de beste aanbiedingen voor stofzuigers, zodat u daarvan kunt profiteren als het moment van aankoop daar is.

Het is ook belangrijk in gedachten te houden dat zich onverwachte uitgaven kunnen voordoen en dat u altijd een buffer opzij moet zetten voor dergelijke situaties. Het is aanbevolen om een noodfonds te hebben met ongeveer 3 tot 6 maanden aan uitgaven.

5. Automatiseer het sparen

Uw spaargeld automatiseren is een eenvoudige maar doeltreffende manier om ervoor te zorgen dat u consequent geld opzij zet voor uw toekomstige doelen. Dit kunt u doen door automatische overschrijvingen van uw betaalrekening naar uw spaarrekening in te stellen volgens een vast schema, bijvoorbeeld elke maand op de dag dat u wordt uitbetaald. Op die manier hoeft u niet te vertrouwen op uw eigen wilskracht om niet te vergeten geld over te maken naar uw spaarrekening, en wordt het een routineonderdeel van uw financiën. Daarnaast kunt u ook automatische spaarplannen instellen bij de meeste banken. Met deze plannen wordt volgens een vast schema iedere x aantal dagen automatisch een bepaald bedrag van uw betaalrekening naar een spaar- of beleggingsrekening overgemaakt.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?