4 Tips voor een effectieve structuur van een coachingssessie  · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

4 Tips voor een effectieve structuur van een coachingssessie 

woensdag 26 oktober 2022

LEEUWARDEN – Bij coaching gaat het meestal om het ontwikkelen van reeds aangeleerde vaardigheden of het onderwijzen van teamleden om hen te helpen zich te ontwikkelen en hun prestaties te verbeteren. Het is de taak van een coach om de beste trainingsmethoden, begeleiding en advies te bieden. De coach en de cliënt verkennen samen de mogelijkheden. Als het ware is de coach de fakkel om de cliënt te begeleiden en te ondersteunen bij zijn verkenning. Met andere woorden, coaching is mentorschap. Hoe kan een coachingsprogramma worden gestructureerd om klanten te helpen de gewenste resultaten te bereiken? Laten we eens kijken naar enkele belangrijke stappen. 

  1. Verbinding maken met de klant 

Het opbouwen van een goede relatie met je klant bij aanvang van een coaching sessie ontwikkelt niet alleen een gevoel van vertrouwen en veiligheid, maar kan ook helpen bij het wegnemen van spanning, stress en twijfel. Op die manier bouw je professionele geloofwaardigheid op en het beoordeelt bovendien jouw bekwaamheid als coach. Door elkaar beter te leren kennen kun je cliënten op hun gemak stellen en de coachingsessie op het juiste spoor zetten.

  1. Begrijp te mentaliteit van de cliënt

Na een geruststellende opening, kun je beginnen met vragen stellen om het denkproces en de houding van de cliënt te peilen. Dit is een goed uitgangspunt om de cliënt te betrekken en een tweerichtingsgesprek te beginnen over het genereren van ideeën, de vitale zakelijke doelen en uitdagingen, en input over oplossingen om die te bereiken.

  1. Bepaal het onderwerp en definieer een duidelijk resultaat 

Het doel van coachingssessies is om een positief resultaat te bereiken voor de cliënt en zijn eventuele werkgever. Bij elke coachingssessie is het belangrijk dat er een specifiek doel en een positief en haalbaar resultaat wordt vastgesteld, zodat de sessie zich alleen op dat doel richt en niet afdwaalt van het aan te pakken probleem. Op basis van de duidelijk gedefinieerde leerdoelen, kunnen er instrumenten en technieken worden aangereikt en inzichtelijk worden gemaakt om duurzame resultaten te behalen.

  1. De belangrijkste bevindingen en inzichten vaststellen 

Wanneer de sessie ten einde loopt, is de laatste stap het samenvatten van de leerpunten van de sessie. Het samenvatten van een coachingssessie is belangrijk omdat het de cliënt in staat stelt na te denken over de hele sessie en de resultaten ervan terwijl deze nog vers zijn. Effectiever zijn met coaching? Volg een coaching opleiding. Wil je bewust persoonlijke groei realiseren? Of het nu gaat om werkplekcoaching of relatiecoaching, bij Inzicht vind je een reeks aan coachingsopleidingen die ongetwijfeld zullen passen bij jouw leerdoelen als coach. Coaching bij Inzicht zorgt voor ontwikkeling op denkniveau, emotioneel niveau en bewustzijnsniveau, zodat je succesvolle verandering met tastbare resultaten kan verwezenlijken!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?