DOKKUM – “Herdenken is van alle tijden. Daarom besteden we in ons programma op 4 mei bewust aandacht aan drie generaties. Het comité 4 mei Dokkum is geïnterviewd door een journalist namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De tekst van het interview en foto zijn eerder verschenen in het magazine van het nationaal comité 4 en 5 mei van najaar 2022.
De eerste heeft de Tweede Wereldoorlog of de gevolgen daarvan nog bewust meegemaakt. De generatie daarna is opgegroeid met de dreiging en spanningen uit de Koude Oorlog en tenslotte is er aandacht voor de jongere mensen die betrokken zijn of waren bij oorlogen in de huidige tijd. Denk bijvoorbeeld aan Bosnië, Uruzgan of Afghanistan. Met verhalen en muziek willen we zo iedereen aanspreken en laten beseffen dat vrede niet iets vanzelfsprekends is”, zegt Sjoek Nutma van het 4 mei comité in Dokkum.
Voor 2020 stond een bijzondere herdenking op het programma, vertelt voorzitter Ger Heeringa. “De gemeentelijke herindeling was net rond. Dokkum viel onder de gemeente Noardeast-Fryslân en voor het eerst zouden we ook herdenkingen buiten de stad Dokkum met comités van de drie oorspronkelijke herindelingspartners gaan doen. Maar toen kwam de lockdown en mocht er helemaal niets meer.” Het vierkoppige comité liet zien over de nodige creativiteit te beschikken. In samenwerking met andere comités en werkgroepen zijn in korte tijd een aantal bijzondere verhalen verzameld. Daarover zijn filmopnames gemaakt. Een historicus vertelde over een piloot die neerstortte op het wad en gered werd, een boerenfamilie deed haar verhaal over onderduikers en er was aandacht voor het monument in Kollumerpomp, waar tijdens de bevrijding nog mensen omgekomen zijn. De anekdotes werden op muziek gezet door Sjoek Nutma en het eindresultaat werd op 4 mei uitgezonden ор RTV NOF.
Dat jaar is er ook veel gebruikgemaakt van de digitale wandelroute door Dokkum. De informatie was via de app op de telefoon te lezen. Ook in 2021 was er nog geen sprake van een normale herdenking. Ger Heeringa: “We zaten met zo’n vijftien genodigden in de Bonifatiuskapel die 1300 zitplaatsen heeft. De bijeenkomst in de Grote Kerk verviel. Met die vijftien mensen hebben we wel de route van de stille tocht gelopen. We hadden bewoners gevraagd om in de deuropening te gaan staan en voluit te vlaggen. Daar is massaal gehoor aan gegeven en dat gaf die herdenking toch een heel bijzonder karakter.” Sjoek Nutma verzorgde opnieuw een televisie-uitzending, waarin een grote rol voor kinderen was weggelegd, die kransen legden bij verschillende monumenten in de gemeente. Het is mooi om te zien wat er nog mogelijk is als niets gaat zoals gepland, meent Ger Heeringa. “Toch was de opluchting groot, toen dit jaar iedereen weer als vanouds aanwezig kon zijn bij de stille tocht en de herdenking in de Grote Kerk.
Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei