3x veel voorkomende gebitsproblemen · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

3x veel voorkomende gebitsproblemen

woensdag 18 augustus 2021

LEEUWARDEN – Je kunt op elke leeftijd problemen met je gebit krijgen. Vaak zijn slechte eetgewoontes, verkeerd tandenpoetsen of een slechte mondhygiëne de boosdoener. Hier zetten we 3 veel voorkomende gebitsproblemen op een rij. We vertellen hoe je deze kunt voorkomen en wanneer het slim is om een tandartsverzekering af te sluiten.

Tandartsverzekering: wel of niet doen?

Kosten voor de tandarts en mondhygiënist worden doorgaans niet gedekt door je zorgverzekering. Deze moet je zelf betalen. Als je 1-2 keer per jaar een periodieke controle hebt en verder geen tandartskosten maakt, dan is een aanvullende tandverzekering op zich niet nodig. Deze is namelijk rendabel bij tandartskosten vanaf 150 euro per jaar. Heb je een bezoek lang uitgesteld? Of verwacht je flinke kosten te gaan maken? Dan kan een tandartsverzekering je wél een hoop geld besparen.

1: Tandplak

De voedselresten die achterblijven op je tanden zijn vaak zo klein dat je ze niet kunt zien. Deze resten zorgen voor tandplak. Als je deze plak niet goed verwijdert, dan kan het je glazuur gaan aantasten en gaatjes veroorzaken. Ook kan de plak hard worden en tandsteen veroorzaken. Je kunt tandplak voorkomen door minder suikers te eten en te poetsen met tandpasta die fluoride bevat. Ook stoken is erg belangrijk: zo houd je de ruimte tussen je tanden en kiezen vrij van plak.

2: Cariës (gaatjes)

Tandplak zorgt voor gaatjes. Als je suikers eet en frisdrank drinkt, dan kun je eerder last van gaatjes krijgen. Maar het gaat er ook om hoe vaak je dit op een dag doet. Als je de hele dag door van een blikje cola nipt, dan is dit funest voor je tanden. Je kunt cariës voorkomen door maximaal 7 eet- en drinkmomenten op één dag te hebben. Zo geef je je glazuur de kans om zich tussen alle eet- en drinkmomenten door te herstellen. Een gaatje moet gevuld worden door de tandarts. Maar als je een beginnende gaatje hebt, dan kun je die soms nog zelf herstellen door goed te poetsen met tandpasta met fluoride.

3: Tandvleesontsteking

Gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt niet als je iets eet of je tanden poetst. Als je tandvlees licht ontstoken is, dan is het rood, slap en gezwollen. Ook kan het bloeden tijdens het eten en/of tandenpoetsen. Je kunt van een lichte tandvleesontsteking genezen door goed te poetsen en stoken. Als je tandvlees ernstig ontstoken is, dan heb je er ook aan de rand van het tandvlees en/of je kaakbot last van. Deze ontsteking moet door een tandarts worden verholpen. Als je er niets aan doet, dan kunnen je tanden en kiezen losser gaan zitten of gaan uitvallen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?