DEN HAAG – Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken trekt 2,5 miljoen euro extra uit voor de nieuwe Bestuursafspraak Friese Taal en Cultuur (BFTK). De minister deed deze toezegging woensdag tijdens het tweeminutendebat over de BFTK in de Tweede Kamer, schrijft Omrop Fryslân. Voor de AFUK is de komende vijf jaar anderhalf miljoen extra beschikbaar en voor het aanstellen van coördinatoren meertaligheid bij de Friese gemeenten trekt het Rijk 1 miljoen euro uit. Nu dit geregeld is, kan die nieuwe bestuursafspraak volgens minister De Jonge wel snel getekend worden.
Er staat een afspraak met potlood in de agenda”, zei de minister na het debat. “Volgens mij is het heel goed om nu tot een afronding van het bestuursakkoord te komen. De ambitie in het nieuwe bestuursakkoord is enorm verhoogd in vergelijking met het vorig akkoord. Met deze 2,5 miljoen extra moeten we er echt kunnen komen.”
Het extra geld voor de Afûk en de meertaligheidscoördinatoren was een wens van de provincie Fryslân. Andere wensen die de Kamer woensdag inbracht, zijn niet onbespreekbaar voor de minister, maar hij voegde er meteen aan toe dat hij daar geen geld voor heeft.
‘Nog niet klaar’
Volgens gedeputeerde Sijbe Knol zijn de onderhandelingen tussen de provincie Fryslân en het Rijk over de nieuwe bestuursafspraak nog niet klaar. “We zijn stevig in onderhandeling, we zullen zien waar dit op uitloopt.” Volgens Knol zit er nog steeds een groot verschil tussen de wensen van de provincie Fryslân en het bod van minister De Jonge. “Ik denk dat we er wel uit kunnen komen, maar we zijn nog in onderhandeling.” Knol verving in Den Haag gedeputeerde Eke Folkerts, die deze week voor de provincie in Straatsburg is op een bijeenkomst van de Raad van Europa.
Gemengde gevoelens
Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer van NSC was gisteren de laatste spreker op het Kamerdebat over het Fries. Soepboer hield gemengde gevoelens over aan het debat. Hij vindt het eigenlijk maar jammer dat de Tweede Kamer in de laatste fase van de onderhandelingen over het nieuwe bestuursakkoord in actie moet komen om de zaak in beweging te krijgen. “Als het even kan, moeten we proberen om de komende vijf jaar de zaken aan de voorkant goed te regelen.”
Voor Friestalige of tweetalige verkeersborden, zoals Habtamu de Hoop voorstelde, is medewerking van het ministerie van Infrastructuur nodig, voor Fries bij de rechtbank het ministerie van Justitie en voor een Friestalig media-aanbod het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Tijdens het debat werden in totaal twaalf moties ingediend over verschillende Friese onderwerpen. Volgende week dinsdag wordt over die moties gestemd.
Friese dramaproducties
Minister De Jonge wilde zich woensdag niet uitspreken over het voorstel van de ChristenUnie om het Friese media-aanbod in de wet te regelen. Bikker wil regelen dat het makkelijker wordt voor Friestalige dramaproducties om een beroep te doen op het filmfonds, zodat er ook een keer een Friese dramaserie op Netflix te zien zal zijn.
Op dit moment bestaat die mogelijkheid in theorie wel, maar komt er in de praktijk niets van terecht. Minister De Jonge wilde zich niet aan deze interessante materie branden. Fractievoorzitter Mirjam Bikker moet daarvoor echt bij de staatssecretaris van Cultuur zijn, zo zei de minister.