NEDERLAND – Menstruatie-armoede is een groot probleem in Nederland. Bijna 1 op de 10 vrouwen in Nederland heeft niet genoeg geld om menstruatieproducten te kopen.
Stichting Voedselbank en Bloody Basics
Stichting Voedselbank Kollumerland is één van de weinige voedselbanken in de regio waar menstruatieproducten te krijgen zijn. Dit terwijl de vraag naar maandverband, tampons en andere producten wel hoog is in Nederland.
Stichting Voedselbank Dantumadiel is ook een uitgiftepunt voor menstruatieproducten, maar het zouden er meer moeten zijn vindt Minke van der Goot van Voedselbank Kollumerland. Van der Goot vindt het jammer dat er zo weinig voedselbanken menstruatieproducten aanbieden: ,,We krijgen elke maand een doos vol maandverband, tampons en menstruatiecups van Stichting Armoedefonds. Maar helaas zijn wij bijna de enige voedselbank in Friesland, terwijl veel meer voedselbanken hier gebruik van kunnen maken.”
Bloody Basics is een belangenorganisatie die de overheid oproept om menstruatie-armoede uit Nederland te verbannen. ,,1 op de 10 vrouwen kan niet elke maand maandverband of tampons kopen. We zeggen ook wel dat er een dubbele taboe op zit. Aan de ene kant praten we sowieso niet zo graag over onze ongesteldheid. Aan de andere kant zit op armoede ook een taboe, dus het is dubbel zo zwaar”, aldus Rixt van Dongera, voorzitter van de Stichting Bloody Basics.
Gevolgen van menstruatiearmoede
Menstruatie-armoede heeft grote gevolgen vertelt van Dongera: ,,Vrouwen die krap bij kas zitten gebruiken sokken, oude kranten of oude kleding in plaats van maandverband. Het brengt dus een gezondheidsrisico met zich mee. Ook zijn er zo’n 25.000 meisjes en vrouwen in Nederland die school of werk missen omdat ze geen geld hebben voor menstruatieproducten. Het is dus ook echt een sociaal probleem.”