De belangstelling voor de noordelijke bodemvondstendag in het IJstijdenmuseum in Buitenpost mag zich verheugen in toenemende belangstelling. Meer dan honderdvijftig detectoramateurs kwamen afgelopen zaterdag met hun vondsten naar het museum.
Ze werden verwelkomd door voorzitter Jan Kloosterman. De deskundigen die dit jaar achter de determinatietafel zaten waren Evert Kramer, oud-conservator van het Fries Museum, Jan Zijlstra, de Friese historicus, Kees Leenheer en Johan Kooistra van de landelijke detectorvereniging en amateurarcheoloog Lammert Postma. Zij kregen niet alleen grote aantallen prachtige oude munten te zien maar ook schitterende historische stempels, ringen en gewichten.
Topstukken die de te tafel passeerden waren onder andere een vroegmiddeleeuwse gouden Turkse munt, Merovingische kralen uit de 12e eeuw, een vroegmiddeleeuwse gouden stinsring en een ronde ingelegde fibula uit de vroege middeleeuwen. Een fragment van een aardewerken killepot uit de 2e eeuw en een middeleeuwse pot uit de terpentijd gevonden onder Parrega. W.Veenstra uit Augustinusga toonde zijn recent in Achtkarspelen gevonden gouden Rozennobel. Een uniek gouden muntstuk dat in Utrecht rond het jaar 1600 werd geslagen. Een topstuk onder de bodemvondsten aldus de deskundigen.
In en om het museum hield het detectorbedrijf de Trye Stinzen uit Kollumerzwaag demonstraties met detectoren en tijdens de dag verlootten zijn een detector waarvan ze de opbrengst bestemden voor de nieuwbouw van het IJstijdenmuseum
De metaaldetector die verloot werd door de Trije Stinzen werd gewonnen door de 10-jarige Lena Bloemhof uit Surhuisterveen. Het meisje is een verwoed zoeker op de landerijen en heeft al heel veel mooie vondsten boven water gehaald, een goede winnares dus.
© Foto’s: Sake Beerstra & Verslag: Jan Kloosterman