De gemeenteraad van Dongeradeel besluit eind maart of kunstenaar Birthe Leemeijer een nieuw ontwerp mag maken voor een ijsfontein op de Markt in Dokkum. Haar eerdere ontwerp riep veel weerstand op en wordt niet uitgevoerd, schrijft Omrop Fryslân.
Ondernemers in de stad zijn bang dat er op de Markt te weinig parkeerplaatsen overblijven en er te weinig ruimte is voor evenementen. De afgelopen tijd is er in meerdere bijeenkomsten over het ontwerp gepraat, dinsdagavond werden de uitkomsten in de Grote Kerk voorgelegd aan zo’n 150 belangstellenden tijdens een presentatie die werd geopend door burgemeester Marga Waanders. Anna Tilroe, artistiek leider van het project ’11 Fountains’ waarbij alle Friese elfsteden een fontein krijgen was eveneens aanwezig voor een korte toelichting, naast Lieven Bertels, artistiek leider van Culturele Hoofdstad 2018. Ook de kunstenares zelf, Birthe Leemeijer was aanwezig en sprak de aanwezigen toe.
Op de avond werd duidelijk dat zij graag aanpassingen aan het ontwerp wil doen, mocht de gemeenteraad daartoe besluiten. Enno Zuidema (stedebouwkundige) heeft een advies geschreven naar aanleiding van de drie gespreksrondes met inwoners, middenstanders en belanghebbenden. 70 procent van de Dokkumer reacties heeft kritisch meegedacht over het ontwerp en de locatie ervan. Royal Haskoning DHV heeft een ‘quickscan’ uitgevoerd op bepaalde zaken zoals het parkeren.
De heer Zuidema kwam met enkele conclusies:
– inwoners en lokale middenstand zeggen allen: richt de Markt opnieuw in
– de Markt is ernstig toe aan herinrichting, en Dokkum ook. Geraamde kosten ervan zijn anderhalf à twee miljoen euro
– de wil an sich is er om een fontein op de Markt te plaatsen, zij het in aangepaste vorm
– de 52 eiken die geschetst zijn in het ontwerp zijn te veel, bovendien moet gekeken worden naar de boomsóórt
– hoe kan de geschiedenis van Dokkum nog breder worden verteld of uitgebeeld rond de Markt?
– over de zonnepanelen moet nog nagedacht worden; valt er wel genoeg zonlicht op?
Over de geschiedenis van de Markt zei Enno Zuidema dat er meerdere opties in beeld zouden kunnen komen om deze verhalen te vertellen, zoals met behulp van een app. De Markt is een (onderbelicht) archeologisch monument, en moet een beter passende bestemming krijgen. Over andere invulling van de parkeerruimte die opgegeven wordt moet nog grondig nagedacht worden, inclusief nader onderzoek. Er werd geopperd dat de parkeergarage bij het gemeentehuis ingezet zou kunnen worden, en dat de looproutes van de gratis parkeerlocaties (Harddraversdijk, Lutjebleek en Hellingpad) verbeterd zouden moeten worden.
Vanuit de zaal kwamen gemengde reacties. Er was opluchting dat er ruimte was voor aanpassing van het ontwerp, maar ook klonk enkele malen het verzoek om een andere locatie voor de IJsfontein, zoals de Bargemerk, de Zijl of bij de Bonifatiuskapel. Ook werd het verzoek uitgesproken voor een totaalvisie voor de binnenstad, het moet breder getrokken worden: ‘Het gaat om de toekomst van onze stad, zowel de Markt als de binnenstad zelf’. Enkele bewoners rondom de Markt gaven aan toen gesproken werd over ophoging van de Markt (de heer Zuidema gaf een schatting aan van 50 centimeter tot een meter) dat ze dan bang zijn voor wateroverlast in hun huizen of winkelpanden. Ook waren er inwoners die de indruk hadden dat het allemaal al in kannen en kruiken is, wat ze ook zeiden. De toekomst zal het leren.