Afgelopen vrijdag heeft directeur-conservator Ihno Dragt van Museum het Admiraliteitshuis in Dokkum het boek ´ Social media in 19e-eeuws Dokkum. Vijf vriendenalbums uit 1830-1850´ uitgereikt aan het leesgezelschap Ledige Uren Nuttig Besteed. Bij de presentatie waren leden van de Dokkumer leesclub Ledige Uren Nuttig Besteed en leden van Stichting Historia Dockumensis aanwezig.
Ihno Dragt heeft het boek geschreven in opdracht van Stichting Historia Dockumensis. De uitreiking vond plaats in museum het Admiraliteitshuis in Dokkum. Aanleiding voor het schrijven van het boek is de aanstaande expositie in het Admiraliteitshuis over vriendenalbums en poëziealbums. Naast de vijf beschreven albums uit het boek zijn ook andere poëziealbums te zien, waaronder die van een aantal bekende Friezen.
Over het boek: Social media in 19e-eeuws Dokkum. Vijf vriendenalbums uit 1830-1850.
Twitteren, Facebook, LinkedIn en dergelijke zijn onderdelen van de sociale media die tegenwoordig zo belangrijk geacht worden. Uiteraard had men die niet in het 19e-eeuwse Dokkum, maar de vriendenalbums kunnen wel degelijk als voorlopers ervan beschouwd worden. Vijf van dergelijke losbladige albums worden hier behandeld. Ze werden aangelegd in de periode 1830-1850. Het is de tijd waarin de Belgische onafhankelijkheidsoorlog plaatsvond. Maar ook is het de tijd die Biedermeier genoemd wordt, met veel nadruk op burgerlijke gezelligheid en vrouwelijke handwerken. De albums met hun versjes, motto’s, handwerkjes en tekeningen hoorden hoofdzakelijk tot het domein der jongedames. Toch is er ook een bij van een Dokkumer jongeman.
Voor de meesten geldt dat ze met het album begonnen vanaf een jaar of vijftien en dat ze ermee ophielden zodra ze gesetteld waren. Ze kregen het album niet van hun ouders, maar van hun schoolhoofd. Ga maar netwerken, lijkt de opdracht geweest te zijn. Een verbindend element tussen de albums is dat ze ontstonden in een doopsgezind of progressief hervormd milieu: Dokkums upper ten met burgemeesters, statenleden, notarissen, predikanten. Het betreft koopmansdochter Geeske Fockema; Carolien Schonegevel, dochter van een rechter; haar nicht Bet van der Herberg; de predikantendochter Nans Hugenholtz; en Petrus van Steenwijk, die zelf wijnhandelaar werd. De meer dan 150 album-contribuanten uit het hele land, veelal met genealogische gegevens, zijn terug te vinden via een namenindex. Maar ook de rol van de kostschoolhouders, de herkomst van de versjes (o.a. van Hieronymus van Alphen, de doopsgezinde dichteres Francijntje de Boer, de Bijbel) en de vele familieanekdotes, inclusief het enkele zwarte schaap, maken deze publicatie voor een breed publiek interessant.
Rijk geïllustreerd, 152 pagina’s, uitgegeven door Historia Dockumensis en verkrijgbaar in museum het Admiraliteitshuis en op de website van Historia Dockumensis voor € 24,95.