Het ontwerp van de Markt met IJsfontein in Dokkum kan op steun rekenen vanuit de bevolking, zegt de gemeente Dongeradeel. Op social media zijn de meningen een stuk kritischer. Maandag was de presentatie en inloopmarkt hierover in de Grote Kerk in Dokkum. Er was veel belangstelling. Een groot aantal inwoners en ondernemers hebben gedurende het ontwerpproces meegedacht en lieten daarbij vooral weten dat de Markt van Dokkum met haar rijke historie een waardige invulling verdient. Het plein met de fontein moet een groene ontmoetingsplek worden, waar ruimte blijft voor evenementen. Ook zien veel mensen graag beschutte terrassen op de Markt om er meer van te kunnen genieten. Er komen minder parkeerplekken (van 64 naar 28) en de beelden die er nu nog staan verdwijnen.
De komst van de IJsfontein van kunstenares Birthe Leemeijer is de aanjager geweest voor plannen voor een complete opwaardering van de Markt in Dokkum. De Markt wordt sinds halverwege de vorige eeuw gebruikt als parkeerterrein. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de geschiedenis van de Markt, waar onder andere ooit een kloostertuin en een begraafplaats was. In het voorlopig ontwerp blijft het parkeren deels behouden, wat belangrijk is voor ondernemers in de binnenstad en bezoekers van de Grote Kerk in Dokkum. De IJsfontein moet in mei 2018 klaar zijn. Het streven is om dan ook de herinrichting van de Markt gereed te hebben.
Ontwerpen met bevolking
De gemeenteraad gaf het college als opdracht mee om de planvorming samen met de bevolking te doen, in de ruimste zin van het woord. Inwoners en ondernemers toonden vanaf de presentatie van het concept-ontwerp in 2015 grote betrokkenheid bij de Markt met fontein. Zo hebben onder andere 25 klankbordgroepleden, die ook weer belangengroepen vertegenwoordigden, intensief meegedacht tijdens het ontwerpproces. De klankbordgroep hield het ontwerpteam scherp op wensen en behoeften uit de mienskip. Daarnaast konden inwoners en ondernemers in een Open Atelier in de binnenstad van Dokkum informatie halen en brengen over de Markt met fontein. Hier kwamen ruim 160 bezoekers, jong en oud.
Het ontwerpteam, bestaande uit: Birthe Leemeijer (kunstenares), Hanneke Kijne (landschapsarchitect), Enno Zuidema (stedenbouwkundige en procesbegeleider), Bokke Jan Boersma (openbare werken) en Allard Wiersma (ruimtelijke ontwikkeling) heeft veel reacties goed kunnen verwerken. Het college van Dongeradeel vindt de grote betrokkenheid vanuit de samenleving bijzonder waardevol en is ervan overtuigd dat er daardoor een krachtig ontwerp tot stand is gekomen. De gemeenteraad neemt op donderdag 30 maart aanstaande een besluit over het ontwerp.