Het 4 mei comité van Ternaard organiseerde zondagmiddag 3 mei een expositie over de Tweede Wereldoorlog in Noordoost Friesland. Deze expositie was ingericht in dorpshuis Tunawerth. Tijdens deze expositie was er veel materiaal te zien van de elf afgelopen herdenkingen, de bevrijding van Noordoost Friesland en overige informatie over de oorlog. Dit alles in de vorm van boeken, huiskamerinrichting, voedselbonnen carbidlampen en andere voorwerpen uit de oorlogstijd.
Indrukwekkend verhaal
De expositie werd aangevuld met verhalen van Piet Veeninga, verzetsstrijder uit Dokkum en Jan Nauta, broer van Albertus Nauta, verzetsstrijder. Jan Nauta vertelde het indrukwekkende verhaal van zijn destijds in Ternaard woonachtige broer die als onderduiker met het verzet in de Achterhoek in aanraking kwam, Albertus Nauta werd opgepakt na het oppakken van een ander lid van de verzetsgroep, deze voerde de naam en onderduikadres van Albert (Appie) Nauta bij zich in het dagboek.
Na een periode in de gevangenis werd Albertus Nauta op 8 maart 1945 gefusilleerd bij de Woeste Hoeve onder Apeldoorn, vanwege een mislukte aanslag op de hoogste Duitse politiegeneraal Rauter en hoofd van de SS. Naast Albertus Nauta werden nog 116 personen gefusilleerd. Tijdens deze vertelling was het muisstil onder de aanwezigen.
Dropping en verzet
Naast Jan Nauta werd het verhaal van wapendroppings bij Aalsum vertelt door Piet Veeninga, deze verzetsrijder vertelde aan de hand van platen, video en een boek het verhaal van de wapendroppings bij Aalsum en de samenwerking met de verschillende verzetsgroepen in Noordoost Friesland, waaronder die van Ternaard. Na zijn uitleg werden door familieleden van oud verzetsstrijder vragen aan Veeninga gesteld, wat zeer werd gewaardeerd. Beide heren werden bedankt voor hun inbreng.
Keep them Rolling.
De expositie werd op geluisterd met rijdend materieel van Keep Them Rolling, deze konden ook op de nodige aandacht rekenen, Keep Them Rolling is komende dinsdag 5 mei om 12:30 uur met een negental voertuigen in Dokkum te vinden tijdens het bevrijdingsfeest.